Thursday, August 4, 2011

Resipi hari 4 Ramadhan

Dulu arwah mama suke wat bubur som-som.
Aku suke wooo...lelebey lg da disejukkan.
Wow...mabeles.
Arine rajin x rasenye aku nk wat...heeeee~

Aku da usha resipi da...tinggal lagik nak wat je.

Resepi Bubur Som-som ( sumber:  POTRET KASIH)

Bahan bahan nya:-

1 cawan tepong beras
4 cawan santan pekat
2 helai daun pandan yang disimpul
sedikit garam

Cara penyediaanya.

1. Kacau sebati semua bahan bahan ini didalam periuk yang bersesuaian,diatas api yang perlahan sehingga pekat.

2. Apabila nampak berkilat, angkat dan masuk kan dalam acuan atau pun loyang.

3. Kemudian dikukus lebih kurang 15 minit. Angkat dan sejukkan.
(katanyer...xkukus pung xpe. lepas masak & kacau atas api sampai pekat
pastu trus letak dlm cawan kecil2,sejukkan dan bule trus hidang ngn
air gula melaka)

4. Masa makan nya curahkan pula air gula yang telah dimasak bersama sama dengan daun pandan juga sedikit gula pasir untuk tambah manis.

5. Nak lagi sedap simpan atau sejukkan nya didalam peti ais terlebih dahulu

Adei...putus tunang?

M/surat berita depan "Khairul Fahmi & Elia putus tunang".
Adeii.....
Dorang kan baru bertunang 17hb Mei aritu.
Brape bulan jek da putus.
Em dorang xnk pk bebaek ke?
Masing2 muda belia lagik kan...
Aku pung xbrani komen pape...

Bila isu ne timbol...aku pung melayan "kisah itu".
Emmm susa nak ckp pasal hal camne.
Hanya 2 orang tu je yang tauw pe masalah mrk.

Tapi aku diberitahu,

"banyak pendapat ulama dalam soal ne. kesimpulannya
ISLAM xmelarang untuk putus tunang tapi kite xbule
senang2 putuskan...sebabnya mudarat putus tunang
lagi banyak sebab bule menimbulkan pergadohan &
permusuhan sesama keluarga kedua-dua belah pihak.
melainkan putus tunang itu ade sebab2 yang sangat
kukuh. ISLAM menganggap ikatan pertunangan ini
adalah permulaan pada akad nikah......"

***terima kasih pada yang mengingatkan~

Kesabaran sangat penting dalam satu perhubungan.

Dulu, aku selalu sangat dengar & aku selalu dinasihatkan
dengan ayat ne. Aku dengar jek tp melakukannya? Sangatlah
jarang2 sekali. Heeee~


Bila aku berada pada situasi...emm mcm sekarang aku
sedar & sangat2 sedar KESABARAN sangat penting
dalam perhubungan.


Semoga hubungan kita diberkati & dilindungi oleh-NYA
~AMIN~

Wednesday, August 3, 2011

Resipi 03 Ramadhan

Ade org tu suke mkn pizza.
Tapi aigOooOoo...bajet lari la...huuu
Tapi jejalan kat budu & belacan yeyyyy dapat 1 resipi baru.
Yang penting mcm jimat sket jek. heee cumel2...
Ne kalu org tu makan...emmm agak2 brape eh? heee~

Jom salin resipi.

Pizza Bruschetta

Bahan-bahan;

Red/Yellow/Green Bell Peppers, cheese (mozzarella, cheddar, etc..), bawang besar, tomato, garlic butter, pepper/herbs/spices, prego traditional sauce and of course french loaf.

Cara-cara;

1- Bahan2 sume2 tu dipotong dadu.
2- Pastu sapu roti yg dipotong lonjong tu dgn garlic butter.
3- Sapu sos prego kat atas roti, letak sume bahan yang
    dah dipotong dadu tadi.
4- Pastu letak pepper/herb/spices ikut suke.
5- Tambah sos prego lagik, pastu letak cheese (mozarella/cheddar dll)
6- Masuk dalam oven. Temperature pon pakai je yang panas sekali kalau nak 
    cepat, tapi kena tengoklah,  bila nampak cheese tu cair, keluarkan. 
    Dah boleh makan. Mudah dan sedap.

- Pastu lagik tgk kat info resipi be bule tetukar letak ayam ke, daging ke,
  atau pape yang kite suke...menarik la.

- Nanti da siap/da try wat resipi ne...sia update letak gambo. huuuu~

Related Posts with Thumbnails