Wednesday, July 18, 2012

Satar Terengganu

Sumber dari Kompilasi Resipi (maceh yea...)

Bahan-bahan;

1/2 kilo ikan selayang [ambil isi saja]-tak pasti la bule gune ikan len ke x, tp sia try wat okie jek..heee~
1/2 biji kelapa muda [parut]
10 biji cili kering
(sia tamboh cili api lagik mabeles)
10 biji bawang merah
1/2 inci halia
(mcm xletak lagi besh...kalu letak kacu jek...)
sedikit asam jawa
daun pisang secukupnya



Cara-cara;

1. Ikan dan kelapa ditumbuk.
2. Bawang, cili kering dan halia dikisar.
3. Gaul kesemua bahan hingga sebati
4. Masukan garam,gula asam jawa gaul rata.
5. Daun pisang dibentukkan kun dan masukkan adunan ikan .

6. Tutupkan dan dan cucukkan pada buluh.
7. Bakarkan/panggangkan sehingga agak masak.


Gambo nnt sia upload yea....heee~
Related Posts with Thumbnails