Jadi aku nak share ngan korang.
Aku amek resipi neh dari diari bonda.
Bahan ;
1. Serbuk perasa oregano + black pepper + lada sulah
2. Cendawan butang
3. Lobak merah
4. Daging kisar
5. Keju (mozarella)
6. Susu cair
7. Telor (seeloknya 5 biji)
8. Daun bawang + Daun sup
9. Tomato puree
Cara;
1. Tumis bawang merah n bawang putih...yg dah dicindang dadu dan dihiris nipis,
letak bawang besar bebanyak sbb katernye makin sedap.
2. Dah naik bau... masukkan daging.. kacau rata...
3. Daging dah kuar air dia... masukkan cendawan butang tadi..guna setin jer
4. Kacau² sket cendawan biar sebati then terus dump kan carot
5. Kacau..kacauu.. agak2 sayur dah rata masukkan lah tomato puree
6. Sebatikan bahan² tadi.. kasik mesraaaaaa
7. Last sekali baru masukkan daun bawang & daun sup yg dah dipotong kecik.. baru itu aroma ada naik.. kena pandai control api.. rasa² kuah dah pekat macam nak kering.. kecikkan api.. atau taruk air sikit.. jgn byk sgt.. sbb ada susu nak tambah nanti..
8. Pastu perasakan lar yg patut².. taruk serbuk oregano.. pada yg suka lar.. then serbuk lada itam n lada sulah.. garam dan gula secukup raser.. Dah siap bahan utk disatukan dgn makaroni... ehhh sblm tu kena rebus makaroni tu dulu...
9. Makaroni ker pasta ker.. rebus ngan sikit minyak masak.. tapi jgn kembang sangat sbb tu nak bakar lagi.
10. Pastu pukul telur lima bijik dalam satu bekas ngan susu cair.. guna suku tin cukup.. makaroni tu toskan cepat.. biar lelama dia kembang spt di atas.. satukan sumer bahan tadi.. telur yg dibancuh... makaroni yg direbus.. juga kuah yg dah dimasak tadi.. sediakan loyang yg muat.. jgn sampai termuntah isi yer.. kalau boleh bakar satu² pon tak per.. susun cheese tu biar koyak² rabak kecik² atau beli yg shredded cheese.. senang nak tabur.. coz kalau susun rapat² tutup sumer.. takut nanti dia basah kat dlm.. wap dlm bahan yg korang nak bakar tu tak leh kuar.. sbb dah diliputi cheese.. kena kasik ruang udara lar maksudnyer.. supaya dia kering betul dan tak berair...
11. SIAP!~
No comments:
Post a Comment