Thursday, August 4, 2011

Resipi hari 4 Ramadhan

Dulu arwah mama suke wat bubur som-som.
Aku suke wooo...lelebey lg da disejukkan.
Wow...mabeles.
Arine rajin x rasenye aku nk wat...heeeee~

Aku da usha resipi da...tinggal lagik nak wat je.

Resepi Bubur Som-som ( sumber:  POTRET KASIH)

Bahan bahan nya:-

1 cawan tepong beras
4 cawan santan pekat
2 helai daun pandan yang disimpul
sedikit garam

Cara penyediaanya.

1. Kacau sebati semua bahan bahan ini didalam periuk yang bersesuaian,diatas api yang perlahan sehingga pekat.

2. Apabila nampak berkilat, angkat dan masuk kan dalam acuan atau pun loyang.

3. Kemudian dikukus lebih kurang 15 minit. Angkat dan sejukkan.
(katanyer...xkukus pung xpe. lepas masak & kacau atas api sampai pekat
pastu trus letak dlm cawan kecil2,sejukkan dan bule trus hidang ngn
air gula melaka)

4. Masa makan nya curahkan pula air gula yang telah dimasak bersama sama dengan daun pandan juga sedikit gula pasir untuk tambah manis.

5. Nak lagi sedap simpan atau sejukkan nya didalam peti ais terlebih dahulu

No comments:

Related Posts with Thumbnails